Free online chess!Gabriel Andrei

Creează-ți o insignă

luni, 9 august 2010

mâncare cu gust de foame II

     Tutunul -  o plantă? un fenomen? oricum i-ai spune medalia lui de veteran spune mai multe.
Se face că demult, când Cristofor se juca de-a bărcile peste ocean, nişte spanioli - vreo câţiva Jose - au adus iarba lu` Scaraoschi pe-acilea, negustori sau nu, intuiţia lor economică a fost cam mare, planta-tutun nefiind cu nimic mai presus decât cartoful, dimpotrivă, sunt vecini în atlasul plantelor.
     Mai inteligenţi ca ei au fost americanii de mai târziu care te prosteau că ţigara e medicament, desigur, pe la începutu` lu` XX medicamentul a primit numele de "drog" şi a supus producătorii la o serie de taxe şi restricţii, fapt neobiectat, indicând conştiinţa perpetuă a lor, adică ştiau ce fac de la începutul prostelii cu medicamentu`.


    Mai nou, oamenii civilizaţi, din afara României, renunţă la fumat an de an, fulgerul lovind într-o furtună a revelaţiei un procent uriaş din foştii fumători.Pe de altă parte, consumul de tutun ( în principal cel rulat a.k.a ţigări ) creşte slowly but surely în ţările pe cale de dezvoltare.Ţările de gradul trei, majoritatea din Africa, nu cred că le arde de nimic, nici măcar de tutun, când ai un leu vrând-nevrând animal de casă, sau când ţi-e sete şi împarţi râul cu o savană întreagă...
   Am putea întreba liniştiţi : ce se întâmplă în România? - din moment ce avem mai multe fântâni pe metru pătrat decât gabonezii şi nu facem parte din celelalte două categorii? 
    E destul de simplu "Fumatul dăunează grav sănătăţii" acţionează ca un impuls către teribilismul înnăscut al aproape oricărui român, teribilism confundat cu "n-am nimic de pierdut", "nu-mi pasă, când mor, mor" şi alte afirmaţii din Philosophy Hall of Fame.Imaginile ălea penibile? La fel.
          Când "dăunează grav" e afirmat universal, sănătatea ta primeşte un flit în orgoliu, şi urmează să-i aperi onoarea fumând atât cât pentru alţii a fost "dăunător",  iar ţie nu ţi s-a întâmplat nimic.
        Ruleta jucată cu propria-ţi genă, e riscantă, iar cei care câştigă se laudă.
      La fel ca şi rafinarea alcoolului, apar preferinţe în consumarea tutunului.Străbunică-tu` fuma...numai el ştia ce...sigur nu era cu "hai-tec-triple filtăr madărfacăr", de aici afirmaţiile conneseurilor de tutun fin care afirmă cu tărie că Plugaru` şi Carpaţi sunt ţigări proaste, câh.Da, au dreptate în contrast cu universul ţigărilor din era în care au fost expulzaţi, totuşi e o mare lipsă de respect faţă de trecut, de obiectul-model după care s-a construit scheletul evoluţiei.
     Personal, cred cu tăria necesară de 70°, că fumatul în majoritatea exprimărilor în care l-am întâlnit, calculându-le şi pe cele cu mine, este o acţiune defensivă.Argumentele le găsesc, simplu, în ipostaze în care oamenii îşi aprind respectiva.
                  În zodiile viciilor, tutunul şi alcoolul au o chimie de invidiat, având ca ore norocoase : cele târzii.
            Este dorinţa de imitare prima motivare a primei ţigări? Fumăm din dorinţa de a ne testa? Să văd cum o ţin, expir, scrumez, vorbesc în timp ce etc. ? Să sperăm, deşi ştim răspunsul - DA - penibil, altfel ar fi 10 puncte pentru Uşa Evoluţioniştilor, iar cimpanzeii vor descoperi că se trag din oameni...
   
    P.s. Sunt indivizi care consumă tutun prizat, mestecat etc., le respect nonconformismul`, am scris despre consumul cel mai des întâlnit.


    P.s. E mult de scris, pe tema asta, asta nu înseamnă că m-am rezumat la ceva
           Mâine : Droguri!

2 comentarii:

  1. Eu zic ca oamenii adevarati nu au nevoie de astfel de substitute de viata.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Până la un punct sunt de acord, totuşi "substitutele" ( nu de viaţă neapărat, e prea mult zis ) nu sunt ne-adevărate.

    RăspundețiȘtergere

Contracontraziceri