Free online chess!Gabriel Andrei

Creează-ți o insignă

luni, 31 octombrie 2011

IX -> CUM SĂ ANIHILEZI "VAMPIRII ENERGETICI"

9.) CUM SĂ ANIHILEZI "VAMPIRII ENERGETICI" 


            Câteodată nu ştim să renunţăm.Când un proiect se desfăşoară ne dăm seama că lucrurile nu merg aşa cum am plănuit, ori vor costa prea mult ori vor dura prea mult, sau cineva îţi va lua punctul decisiv.Dar în loc să privim spre noi oportunităţi, continuăm să ne devotăm timpul, energia şi banii unor proiecte sortite eşecului (sau unor relaţii condamnate), săpând o groapă mai adâncă decât cea din care vrem să ieşim.
    
      De ce?! Cel mai probabil vinovat este sila noastră faţă de "costurile scufundate" -  resursele  investite într-un efort pe care nu-l mai putem recupera.Ne îngrijorăm prea mult faţă de ce pierdem fără a lua în seamă costurile stagnării : mai mult timp, efort pierdut şi mai multe oportunităţi ratate.


      Dar mulţumită cercetărilor ale lui Daniel Modlen şi Chin Ming Hui, există o cale sigură de a fi sigur că iei cele mai bune decizii atunci când eforturile merg anapoda : concentrează-te pe ce ai de câştigat, mai mult decât pe ce ai de pierdut.Psihologii numesc asta : adoptarea concentrării stimulate.Când Molden şi Hui au rugat subiecţii să se gândească la scopurile lor în funcţie de potenţialele câştiguri aceştia au devenit mai deschişi în a accepta pierderile întâmpinate.Pe de altă parte când au adoptat concentrarea profilactică (de prevenire) şi s-au gândit la scopuri în funcţie de ce ar putea pierde dacă ar da greş, aceştia deveneau mai sensibili faţă de costurile scufundate.


    Încearcă să faci un efort intenţionat de a te reconcentra înainte de a lua o decizie, reflectând la ce ai de câştigat şi eliminând himerele, astfel vei reuşi mult mai uşor să iei decizia corectă.
                                                                                             Citeşte mai mult...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Contracontraziceri