Free online chess!Gabriel Andrei

Creează-ți o insignă

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

The blowing wind of change ( I )

   Să presupunem că vom supravieţui lui 2012...


 Prezint în continuare - probabil unele sună cunoscut - lucruri ce vor transforma în curând prezentul în nostalgie (+info în titlu) :


2012 
 Ultrabook-urile 
     În ultimii doi ani s-a vorbit numai de tablete, acum însă Intel vine cu o ofertă concurentă acestora prin intermediul acestui Ultrabook ultra-portabil, ultra-rapid care va ridica în mod sigur laptop-ul obişnuit pe o treaptă superioară.Cântăreşte puţin iar cântarul financiar indică un preţ sub 1000 $.
                                                                                                                       
`Curiozitate` pe Marte 


      NASA va lansa luna aceasta pe 25 un vechicul numit Curiosity ( de 5 ori mai mare decât predecesorul său) ce va explora Planeta Roşie în speranţa găsirii unor condiţii de, sau de ce nu chiar : viaţă.Cercetătorii ruşi au adăugat vechiculului un instrument, din totalul de 10, ce va scana rocile în căutarea unor minerale specifice vieţii.Această misiune şi colaborare între SUA şi Rusia va costa aprox. 2,3 mld. $, Curiosity urmând să ajungă pe Marte în august, 2012.
                                                                                                                       




Control Mintal


         Cercetătorii au reuşit cu ajutorul monitorizarii activităţii electrice a creierului şi a unei interfeţe neuronală la controlul direct a unor dispozitive tip-robot cum ar fi protezele sofisticate folosite de invalizi.Astfel se deschide drumul unei descoperiri umanitare importante ce vizează în primul rând pe cei dezabilitaţi.De menţionat - în caz de... - că acelaşi sistem se poate folosi şi în misiuni militare.
                                                                                                                       








2013 
 Hârtie Electronică 
    Acum este folosită în format alb-negru de câţiva cititori e-book Kindle, dar mai târziu, odată cu scăderea preţurilor tabletelor, afişarea color va fi următorul pas iar formatul ziarelor va fi "mişcător".Partea bună : mulţumiri de la copaci, desigur.
                                                                                                                       
3G... 4G

   Până-n 2013 tehnologia 4G va deveni noul standard în 
reţelele de telefonie mobilă.Ce-nseamnă asta? Viteze de transfer echivalente calculatorului tău de-acasă.Furnizorii obişnuiţi de internet nu vor dispărea complet, în schimb lăţimea de bandă va permite conectare wireless (WiFi) oricărui va avea un plan de date 4G.
                                                                                                                       
Ochiul lui Gaia 
     O super-cameră de un miliard de pixeli va fi trimisă în spaţiu anul acesta pentru a fotografia şi cartografia spaţiul cosmic la o scală uriaşă.Ochiul uman poate vedea câteva mii de stele în nopţile senine, acest telescop va fotografia mai mult de un miliard de stele de-alungul misiunii sale (cam 1% din Calea Lactee).Mai mult acesta va explora diincolo de galaxia noastră mergând peste graniţele universului observabil.
                                                                                                                    


2014 


Card SD de 1Terrabyte


    Nu pare o investiţie necesară, însă cu debitul crescând de informaţie se va dovedi o necesitate.Momentan cel mai mare card SD este de 128 GB, totuşi conform legii lui Moore 1TB SD va deveni o banalitate până-n 2014.
                                                                                                                   
  Zborul Solar
            Deja un avion alimentat doar de soare va fi înconjurat lumea, aducând energie "curată" pentru prima oară-n istoria aviaţiei.Deschiderea pe piaţă a acestor avioane va mai întârzia, totuşi nu trebuie multă viziune ca să vezi ce schimbă acest zbor.Oamenilor le-a luat milenii să zboare, iar cu ajutorul energiei solare doar o fracţiune de timp.


Spărgător de Gheaţă 
     Cel mai avansat spărgător de gheaţă polar este în curs de fabricare cu suportul Comisiei UE şi va fi disponibil peste 3 ani.Datorită temperaturilor în creştere şi schimbărilor de climat implicite, o înţelegere a fenomenelor din regiunea polară este necesară, iar acest spărgător se va ridica la înălţimile cerute.


Secvenţă ADN = 100 $
    Han Chao fondatorul companiei BioNanomatrix promite un ieftin proces de secvenţare a genomului prin intermediul unui cip nanofluidic (detalii în video-ul din link).Astfel diagnosticul, tratarea bolilor va fi mult mai eficientă şi mai... ieftină, procesul de secvenţă durând (doar) 8 ore.Mai mult, biopsia unei tumori canceroase prin va aduce informaţii mai precise despre modul de a o trata.
                        


2015 


 Oraşul Viitorului
    Primul oraş fără emisii de carbon, bazat doar pe energie verde construit imediat în vecinătatea emiratului arab Abu Dhabi.Acesta se va numi Masdar City se va alimenta doar de la energia solară şi de la alte energii reînoibile şi va putea susţine peste 50 000 de locuitori.




Printare 3D


    Cunoscută în prezent doar de cei ce au conturi mari în bancă sau cunoştinţe la fel de mari de printare 3D, dar până-n 2015 va fi foarte folosită atât în educaţie cât şi acasă.În prezent există MakerBot ce vine cu un dispozitiv şi kituri de printare 3D, în schimb în 4 ani va evolua într-o versiune mai compactă a uPrint.








2016 
 Turism Spaţial


    Să te "arunci" pe orbită şi să stai chill la Staţia Spaţială Internaţională (Zăintărneişinălspeisteişăn) costă doar 20-30 milioane $, ceva mai ieftin, 200 000 $, este un zbor sub-orbital pe naveta Virgin Galactic.Dar piaţă creşte imprevizibil de rapid, în 5 ani companii ca Space Island, Galactic Suite, sau Orbital Technologies vor oferi pachete de turism spaţial începând de la 10 000 $ până la 1 milion de $ pentru 5 nopţi cazate într-un hotel orbital.


Pastila Ultravioletă
    Prin ingineria inversă a modului coralilor de a se proteja de soare o pastilă ce protejează ochii şi pielea de razele UV este procesată de oamenii de ştiinţă.Aceştia sunt optimişti, spre dezamăgirea producătorilor de loţiuni de plajă.


Mamut `Clonaut`
    Conform prof. Ariko Iritani de la Universitatea din Kyoto tehnica de clonare brevetată de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru Dezvoltare Biologică va fi în stare să "învie" mamutul lânos.Se dezbat principii morale către acest demers, de va reuşi acest proiect unii cercetători visează la un uriaş parc naţional cu animale preistorice.




To be continued... cu partea a II-a ce se va extinde  până-n 2021

Un comentariu:

Contracontraziceri